Zeker op zadel: de basisprincipes van fietsveiligheid iedereen zou moeten kennen

Veiligheid op de fiets begint bij het kiezen van de juiste uitrusting en daar hoort een fietshelm kopen zeker bij. Zorg dat je fiets in topconditie is, met werkende remmen en banden die goed opgepompt zijn. Reflecterende kleding draagt bij aan je zichtbaarheid, zelfs overdag. Gebruik altijd verlichting bij schemer of in het donker, dat is niet alleen slim maar ook verplicht. Hand uitsteken bij het afslaan laat anderen weten wat je van plan bent. Het is belangrijk dat je altijd rechts houdt en op de hoogte bent van de verkeersregels. Maak oogcontact met andere weggebruikers zodat je zeker weet dat je gezien wordt. Blijf alert en houd afstand, onthoud dat een ongeluk in een klein hoekje zit. 

Ken je route en de risico’s

Het kiezen van een veilige route is net zo belangrijk als het dragen van een helm. Vermijd indien mogelijk drukke wegen en kies voor fietspaden waar je niet het risico loopt over het hoofd gezien te worden door auto’s. Wees extra voorzichtig bij kruispunten en neem de tijd om je omgeving in je op te nemen. Slecht weer kan verraderlijk zijn dus pas je snelheid aan en wees bereid om te stoppen als het zicht slecht is. Houd je aan de snelheidslimieten en ga er nooit vanuit dat anderen dat ook doen. Het dragen van een helm kan levensreddend zijn dus sla deze stap nooit over. Wees je bewust van de risico’s van fietsen in het verkeer en handel daar ook naar.

Waar vind je goede info?

Als je meer wilt weten over fietsveiligheid of hulp nodig hebt bij het uitkiezen van een helm, bezoek dan fietshelmspecialist.com. Deze site staat boordevol informatie over de nieuwste helmen en tips voor veilig fietsen. Je vindt er instructies over hoe je een helm op de juiste manier opzet en afstelt voor maximale bescherming. De site biedt ook begeleiding bij het navigeren door de verschillende soorten helmen en hun functies. Met deskundig advies en de nieuwste informatie ben je altijd up-to-date. Veiligheid is altijd in beweging, blijf leren en blijf veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *